Dübörög az építőipar. De meddig?

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett iparági statisztikák szerint 2018 áprilisában kétszámjegyű emelkedést mutatott az építőipari termelés. Ugyanakkor a Gazdaságkutató Intézet a növekedés lassulására hívja fel a figyelmet.
Tovább

Az agrárfejlesztési beruházási támogatások 62%-ának már megvannak a nyertesei

A Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, a Miniszterelnökség az agrárvállalkozások számára 11 beruházási támogatási pályázatot írt ki, 330 milliárd forint keretösszeggel. A pályázatok a mezőgazdaság és állattenyésztés szinte minden szegmensét lefedik, az állattartó telepek korszerűsítésétől és építésétől kezdve a kertészeteken át a feldolgozóiparig. Az egyes pályázatok keretösszegei az adott ágazat méretéhez és beruházási szükségleteihez igazodva eltérőek. Míg a juhtelepek beruházásaira mindössze 4 milliárd forint a keret, addig a feldolgozóipar (mezőgazdasági termékek értéknövelése) 151 milliárd forinthoz juthat. Ugyancsak jelentősen eltér az egyes pályázatok között az egy projektre jutó átlagos támogatási összeg is.
Tovább

Vidékfejlesztési pályázatok: garancia kell a támogatási előlegekhez

A Start Garancia Zrt. belépésével 2017 augusztusától bővült azon garanciaszervezetek száma, amelyek pályázati garanciát nyújthatnak a támogatási előlegek megszerzéséhez Vidékfejlesztési Program (VP) pályázatain nyertes agrárvállalkozások számára. A Start Garancia Zrt. garanciáját az őstermelőktől kezdve a részvénytársaságokig bárki igénybe veheti, ráadásul fedezet nélkül. 2018-tól várhatóan felpörög a pályázati garanciát igénylő agrárvállalkozások száma, mivel felgyorsult a támogatási döntések meghozatala a VP-ben. Többek között erről, valamint a cég által kínált lehetőségekről, illetve azok részleteiről beszélgettünk Zoltán Csabával, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatójával.
Tovább

A pénzügyi szektorban is érzékelhető a vidékfejlesztési beruházások felpörgése

A pénzügyi szektor egyre több szereplője nyilatkozik úgy, hogy felpörögni látszanak az uniós támogatással megvalósuló vidékfejlesztési beruházások. A bankok, takarékszövetkezetek és a Start Garancia Zrt. is azt tapasztalja, hogy az agárvállalkozások körében nő az érdeklődés a különféle pénzügyi termékek, főként a beruházási hitelek és garanciák iránt, ami egyértelműen az uniós finanszírozású projektek megvalósításának indulásával magyarázható.
Tovább

A vidékfejlesztési projektek megvalósításának gyakorlati kérdései a módosítások tükrében

A Miniszterelnökség tájékoztatót adott ki a Vidékfejlesztési Program keretében társfinanszírozott projektek megvalósításával kapcsolatban felmerült gyakorlati kérdésekről, módosításokról. A dokumentum iránymutatást tartalmaz többek közt a mérföldkövek módosításával, a változások bejelentésével, a közbeszerzéssel, a támogatási előleggel és a kötelezettségátadással kapcsolatosan.
Tovább

Adventi élelmiszer adománygyűjtésben segédkeztek a Start munkatársai

A Start Zrt. munkatársai az elmúlt évekhez hasonlóan 2017 adventi időszakában is részt vettek a Gondviselés Segélyszervezet által szervezett tartós élelmiszer adománygyűjtésben. A Gondviselés Segélyszervezet a Magyar Unitárius Egyház szociális és karitatív tevékenységet végző segélyszervezete.
Tovább

Agrárkonferencia a portfolio.hu szervezésében

November 30-án és december 1-jén kétnapos agrárkonferenciát szervezett a portfolio.hu, ahol a szakma értékelte a most záruló évet és előretekintett a 2018-as évre. A konferencián nagy hangsúlyt kapott az uniós agrártámogatások kérdése, azon belül is különösen a beruházások támogatását célzó programok értékelése és a projektek finanszírozása. A konferencián elhangzottakról tapasztalataink és a portfolio.hu tudósításai alapján adunk egy rövid összefoglalót.  
Tovább

Kik nyertek támogatást a Vidékfejlesztési Program feldolgozóipari pályázatán?

A Vidékfejlesztési Program „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” tárgyú kiíráskeretében eddig összesen 231 pályázó nyert el támogatást, mintegy 40 milliárd forint értékben. A pályázati felhívás könnyen teljesíthető feltételeket írt elő, ezáltal széles körben adott lehetőséget a pályázni kívánó vállalkozásoknak. Főbb kizáró feltételt csak a megfogalmazott célokkal nem összhangban álló projektterv, valamint a „nehéz helyzetben lévő vállalkozás” minősítés jelentett. A Start Zrt. a nyertes pályázók közül 100 társas vállalkozást vizsgált meg azok 2015. évi pénzügyi adatai alapján.
Tovább

Kockázati-tőke iránytű 2018-ra – Honnan szerezhetünk kockázati tőkét 2018-ban?

2018-ban is az állami kockázati tőke marad a piac meghatározó szereplője. Röviden összefoglaljuk, hogy hol és milyen feltételekkel juthatnak tőkeforráshoz a hazai vállalkozások, különösen a korai életfázisban lévő, innovatív vállalkozások, start-upok. A forrásbőséget jól jellemzi, hogy összesen mintegy 186 milliárd forint tőke vár befektetésre.
Tovább

Értékben nőttek, darabszámban csökkentek a közbeszerzések 2016-ban

A Közbeszerzési Hatóság Elnöke a közelmúltban tette közzé a 2016. évi tájékoztatóját, amely az elmúlt év egészére vonatkozóan összegzi a közbeszerzésekhez kapcsolódó adatokat. A tájékoztatóból kiderült, hogy a közbeszerzések darabszáma csökkenést mutat, ugyanakkor az értéket tekintve némi növekedés tapasztalható.
Tovább