Kockázati-tőke iránytű 2018-ra – Honnan szerezhetünk kockázati tőkét 2018-ban?

2018-ban is az állami kockázati tőke marad a piac meghatározó szereplője. Röviden összefoglaljuk, hogy hol és milyen feltételekkel juthatnak tőkeforráshoz a hazai vállalkozások, különösen a korai életfázisban lévő, innovatív vállalkozások, start-upok. A forrásbőséget jól jellemzi, hogy összesen mintegy 186 milliárd forint tőke vár befektetésre.

Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

Míg 2017 az új, javarészt uniós társfinanszírozású tőkeprogramok, alapok előkészítéséről szólt, 2018-ban már azok tevékenységének felfutását, kiteljesedését láthatjuk majd.

2016 őszén született kormányhatározat a Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon kockázati tőkeprogram elindításáról, egy 50 milliárdos állami kockázati tőkealap létrehozásával. A tőkealap forrásaiból 30 milliárd forint uniós visszatérítendő támogatás, melyet a Magyar Fejlesztési Bank 20 milliárd forinttal egészített ki. A kormányhatározat az alap kezelésére a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt-t, az MFB Csoport tagját jelölte ki.

Az alapkezelő három tőketerméket kínál ügyfeleinek. 10 milliárd forinttal kívánja támogatni a pre-seed (inkubációs), 16 milliárddal a seed (magvető), 24 milliárddal pedig a startup (növekedési) fázisban lévő vállalkozásokat.

Az alapkezelő várakozásai szerint azáltal, hogy a piacon megjelenik egy – a korábban túl kockázatosnak ítélt ötletek megvalósulását támogató – állami szereplő, olyan startupok juthatnak tőkéhez és ezáltal nagy számban kerülhetnek az érettebb vállalkozásokra fókuszáló kockázati tőkebefektetők számára a befektetésre érdemes kategóriába, amelyek az állami kockázatvállalás hiányában nem jöttek volna létre.

A Hiventures termékei valamennyi magyarországi régióban elérhetőek.

Az 50 milliárdos alap sikeres működését inkubátorok és mentorok segítik. Az inkubátorokat,  akik száma 11, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) szakmai ajánlása alapján pályázaton választották ki. A GINOP-2.1.5 kódszámú Innovációs Ökoszisztéma nevű pályázaton az alábbi inkubátorok kaptak összesen 6,2 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatást, kis innovatív cégek tőke- és tanácsadási támogatásának céljára. 

A Hiventures honlapja szerint jelenleg már közel 50 befektetést valósított meg az alapkezelő. A befektetések számának jelentős növekedése várható 2018-ban, hogy az ambiciózus tervek 2020-ig teljesíthetőek legyenek.

 

Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.

A hazai piacon legaktívabb kockázati tőkealap-kezelő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt-nél is jelentős változások történtek a közelmúltban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztusban jelentette be, hogy felemelik a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) 14 milliárd forintos jegyzett tőkéjét, valamint meghosszabbítják kihelyezési tevékenységét is. Így a 2011-ben 14 milliárd forint – 85 százalékban uniós, 15 százalékban költségvetési – forrásból elindított SZTA további 8 milliárd forintos tőkejuttatást kap és 2025-ig további befektetéseket is eszközölhet, míg a program teljes futamidejét 2030-ig hosszabbította meg a kormányzat.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap eddigi működése során közel 100 befektetést valósított meg, 12,8 milliárd forint értékben. Az Alap a befektetések mintegy negyedéből, a terveknek megfelelően, már ki is szállt.

Ezen felül a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. két, vadonatúj alap kezelését is megkezdi. Az Irinyi II. és a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap összesen 28 milliárd forintnyi keretösszeggel indul.

Míg a Széchenyi Tőkebefektetési Alap az ország egész területén és szinte minden iparágban keresi a megfelelő befektetési célpontot jelentő magyar vállalkozásokat, a 8 milliárd forint keretösszeggel induló Irinyi II. Kockázati Tőkealap kifejezetten a közép-magyarországi régió tőkeigényeinek támogatására szolgál.

A régióban terjeszkedni kívánó magyar és külföldi vállalkozások már régóta várták egy olyan befektetési alap létrejöttét, amely tőkebefektetéssel támogatja expanziós terveik megvalósítását. A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap, amely 20 milliárd forintos keretösszeggel kezdi meg a működését, a magyar, illetve a szomszédos országokban működő, terjeszkedni kívánó, innovatív vállalkozások számára nyújt tőkebevonási lehetőséget.

 

Public-private tőkealapok

Még nem ismert annak a további 70 milliárd forint összértékű uniós visszatérítendő tőkeforrásnak a kezelője, mely a Széchenyi 2020 program keretében lesz elérhető. A tervek szerint a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklus Jeremie- programjához hasonló konstrukcióban kerül kihelyezésre a magánbefektetéssel együtt 100 milliárd forintot is elérő forrás.

 

Várhatóan pályázaton kerül kiválasztásra az a 6-8 kockázati tőkealap-kezelő, amely az elnyert támogatás mellé 30%-ban magánbefektetést is bevon az új alapokba.