Nagy volt az érdeklődés a Start Garancia szakmai workshopja iránt

A közbeszerzési eljárásokban induló vállalkozások, a közbeszerzéseket kiíró szervezetek, valamint a terület szaktanácsadói számára rendezett félnapos szakmai workshopot a Start Garancia Zrt. A közbeszerzési garanciát nyújtó Start Zrt. mellett az előadók között képviseltette magát a kormányzat, az ajánlattevői, illetve a tanácsadói oldal is. A vendégek számából, illetve az ajánlattevői visszajelzésekből arra lehet következtetni, hogy a hazai vállalkozások nagy számban érdeklődnek az új lehetőségek iránt, illetve szeretnének többet tudni az új Közbeszerzési törvény rájuk vonatkozó új szabályairól és a várható változásokról.

A június 7-i szakmai workshopon dr. Kéri Zoltán, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának (KFF) főosztályvezetője a több mint fél évvel ezelőtt életbe lépett új Közbeszerzési törvény eddigi tapasztalatait foglalta össze, kihangsúlyozva, hogy tavaly november óta növekedett a közbeszerzési eljárások transzparenciája és követhetősége, illetve a növekedő versenynek köszönhetően javult a közbeszerzések minősége és csökkentek az árak is. Mint elmondta, az egyik cél, hogy a kkv-szektor cégei könnyebben indulhassanak el a kiírásokon, és a törvény további esetleges módosításai kapcsán is előtérbe kerül ez a szempont.

Kemény Péter, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közbeszerzési bizottságának elnöke az építőiparban tevékenykedő cégek szemszögéből foglalta össze az eddig elért eredményeket, illetve a következő időszak várakozásait. Fontos sikerként könyveli el, hogy az ÉVOSZ ajánlattevői oldalt segítő javaslatainak jelentős többsége bekerült a novemberben hatályba lépett Kbt.-be, aminek köszönhetően az elkövetkező időszakban várható közbeszerzési hullám jelentősen élénkíteni tudja a hazai építőipart. Dr. Előházi Zsófia, az Onmerit Tanácsadó Kft. közbeszerzési és jogi szakértője a közbeszerzési szerződéseket megerősítő kötelmekre és a szerződés teljesítésének ellenőrzésére vonatkozó kérdéseket járta körbe, ami a visszajelzések alapján számos jelenlévő vállalkozás aktuális problémáinak megoldásához nyújtott segítséget.

A Start Garancia Zrt. képviseletében Zoltán Csaba vezérigazgató mutatta be a közbeszerzéseken induló vállalkozások számára a társaság eszköz- és pénzügyi fedezet nélküli közbeszerzési garanciáját, amely nagymértékben képes növelni a garanciát igénybevevő vállalkozások pénzügyi mozgásterét. A Start Garancia Zrt. a piaci átlagnál kedvezőbb díj mellett vállal közbeszerzési garanciát. Ez a pénzügyi termék teljesen új a hazai pénzügyi szektorban, Az év elején történt bevezetés óta fokozatosan nő iránta az érdeklődés és egyre több vállalkozás fedezi fel az abban rejlő kedvező lehetőséget. Nem csupán azok érdeklődnek a termék iránt, akik likviditási gondjaik miatt korábban nem tudtak olyan közbeszerzéseken indulni, amelyek megkövetelik a biztosítékot, de a rendszeres ajánlattevők is keresik a kedvezőbb feltételekhez kötött garanciát.