A Start Garancia Zrt. is előadott a Piac és Profit szakmai konferenciáján

Piac és Profit

A kkv-k, önkormányzatok és közintézmények számára kiírt európai uniós pályázati lehetőségekre és a pályázók számára hasznos gyakorlati információkra fókuszált a Piac és Profit június 22-i, „EU-pályázatok Fóruma” elnevezésű szakmai konzultációja. A rendezvényen képviselte magát a Nemzetgazdasági Minisztérium, pályázati, illetve pénzügyi tanácsadó cégek, bankok, köztük a Magyar Fejlesztési Bank, illetve a Start Garancia Zrt. A rendezvény teltházas volt, több mint 200 érdeklődő hallgatta végig az előadókat.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot képviselő Gedei Gábor a jelen pályázati ciklusban rendelkezésre álló összegekről adott elő, kiemelve a legnagyobb kerettel rendelkező Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) vállalkozásfejlesztést támogató pályázatok számának ugrásszerű növekedését.

Amellett, hogy a rendezvényen részt vevő vállalkozások átfogó képet kaptak a várható európai uniós vissza nem térítendő forrásokról, a meghívott tanácsadó cégeknek köszönhetően a legérdekesebb, legtöbbek számára releváns GINOP-, VEKOP-, KEHOP-, TOP- és VP-pályázatok részleteit is bemutatták, kitérve olyan gyakorlati kérdésekre is, mint a pályázaton indulás feltételei, pénzügyi keretei vagy a támogatható tevékenységek köre.

Az új közbeszerzési törvény értelmében minden olyan vállalkozás, amely 25 millió forint támogatást elérő nyertes pályázattal rendelkezik, közbeszerzési eljárás folytatására kötelezett. Így a Piac és Profit konferenciájára a Start Garancia Zrt. is meghívást kapott, hogy bemutassa, milyen új garancialehetőségek váltak elérhetővé a piacon az olyan közbeszerzési eljárásokban részt vevő vállalkozások számára, amelyeknél a kiírók megkövetelik a teljesítési vagy jól teljesítési biztosítékot.

Az új közbeszerzési törvénynek köszönhetően már olyan garanciakonstrukció is elérhető a piacon, amelyet a kkv-k fedezet nélkül vehetnek igénybe, ezzel a mindennapi működéshez nélkülözhetetlen forrásokat szabadíthatnak fel. Mivel a közbeszerzési garanciára esetenként már az ajánlattétel időpontjában szükség van, biztonságos megoldást jelent, ha a vállalkozások már ekkor megfelelő garanciakerettel rendelkeznek. Ennek birtokában az előminősített vállalkozás gyorsan és kockázatmentesen tudja teljesíteni az ajánlatkérő által meghatározott biztosítéki követelményeket.

A vállalkozásoknak az előadássorozat szünetében, illetve az előadások után lehetőségük volt kérdezni az előadóktól, illetve megvitatni az egyes kérdéseket.