KKV-k számára kedvező változások a közbeszerzési törvényben

KKV-K SZÁMÁRA KEDVEZŐ VÁLTOZÁSOK A KÖZBESZERZÉSI TÖRVÉNYBEN

Számos, a KKV-k számára előnyös változás történt a közbeszerzési törvényben –nyilatkozta Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Csökkentek a díjak, növekedtek a pályázati lehetőségek…

Az új törvény a közpénzek, közbeszerzések átláthatóságának garantálását, az eljárások egyszerűsítését és gyorsítását szolgálja. Célja, hogy a KKV-k számára elérhetőbb legyen a közbeszerzés világa, a pályázás menete. A törvény új jogintézményt is tartalmaz, amely a dokumentációs eljárások egyszerűsítését segíti elő. A nyilatkozati elvben a pályázó cég előre nyilatkozik arról, hogy rendelkezik a pályázatnak megfelelő feltételekkel, dokumentumokkal, de ténylegesen csak akkor köteles ezeket bemutatni, ha elnyeri a pályázatot.

Fontos változás az építkezési beruházásoknál, hogy a nettó 100 és 500 millió forint közötti becsült értékű beszerzéseknél a pályázatíró köteles saját honlapján meghirdetni a pályázatot, amelyre bárki jelentkezhet. A jogorvoslati díjak a felükre csökkentek, illetve eltörölték a kötelező hirdetmény-ellenőrző díjat is. Az új elektronikus közbeszerzési rendszert az állami ajánlatkérőknek 2017. április 18-tól, minden egyéb ajánlatkérőnek 2018. október 18-tól kell biztosítania.

Forrás: Magyar Idők