Ügyfélbarát szervezeti felépítés a Közbeszerzési Hatóságnál

ÜGYFÉLBARÁT SZERVEZETI FELÉPÍTÉS A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁGNÁL

Az új közbeszerzési törvénynek köszönhetően strukturáltabban működik tovább a Közbeszerzési Hatóság, az online felület fejlesztését helyezte kilátásba az elnök.

Az új közbeszerzési törvénynek köszönhetően strukturáltabban működik tovább a Közbeszerzési Hatóság, az online felület fejlesztését helyezte kilátásba az elnök.

A Közbeszerzési Hatóság egy, az országgyűlésnek közvetlenül alárendelt, önállóan működő szervezet, legmagasabb döntéshozói testülete a Közbeszerzések Tanácsa. A Hatóság keretében, de tőle függetlenül működik a Közbeszerzési Döntőbizottság, amelynek feladata a közbeszerzési eljárásokkal vagy vitás ügyekkel kapcsolatos jogorvoslatok kezelése. A novemberben életbe lépett törvény hozta változások között az egyik legfontosabb, hogy új hatáskör került a hatóság elnökéhez. A közbeszerzési folyamatok felgyorsítása érdekében innentől ő felel a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalások jogi megítéléséért.

Az építési beruházásokkal kapcsolatos változások egyik fontosabb, kiemelendő része, hogy a 100 millió forint alatti beruházásokra legalább négy ajánlatot kell kérni, az 500 millió forintot meghaladóaknál pedig nyílt az eljárás. Ebben a két esetben nincs kötelező hirdetmény-ellenőrzési díj. Az új törvényben előtérbe kerültek az olyan minőségi értékelési szempontok, mint a fenntartási költségek, a környezetvédelmi, szociális vagy fenntarthatósági kritériumok. Az új, strukturáltabb szervezethez könnyebben kezelhető, átláthatóbb online felület kialakítását is tervezik.

Forrás: Zalai Hírlap