Sok céget zárna ki a versenyből az új törvény

Sok céget zárna ki a versenyből az új törvény

Módosítaná az új közbeszerzési törvényt az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), mert az két ponton is nehezen értelmezhető, felesleges és bürokratikus akadályokat teremt, valamint erősen versenykorlátozó hatású és elbizonytalanítja a piaci szereplőket – mondta lapunknak a szövetség elnöke.

A hatályos szabályozás szerint az építési közbeszerzésben nyertes vállalkozásnak a megrendelési érték ötven százalékát saját erőből kell biztosítani, ez pedig csaknem az összes generálkivitelező céget kizárja a versenyből – indokolta Koji László a kezdeményezést. A mikrocégek és a kkv-k munkaellátottsága nem folyamatos, erőforrásaikat nem kötik le tartósan, hanem szükség szerint veszik igénybe, forráshiányosak, így nem tudnak eleget tenni a Kbt. előírásainak. Az ÉVOSZ ezért azt javasolja, hogy az 50 százalékos határt 35 százalékra szállítsák le. A konszolidált mérlegre kötelezett cégeknél pedig a cégcsoporthoz tartozó céget ne tekintsék idegen alvállalkozónak – tette hozzá.

Nem életszerű, emellett számos tisztázatlan kérdést felvet az új Kbt. azon kitétele, mely szerint a megrendelőnek közvetlenül kell kifizetni az alvállalkozót – véli az ÉVOSZ elnöke, ezért a szakszövetség szorgalmazza a régi szabályozás visszaállítást. Ez úgy rendelkezett, hogy a generálkivitelező csak akkor juthatott a pénzéhez, ha igazolta, hogy az alvállalkozóját kifizette. Koji szerint az új törvény nemcsak hogy technikailag nehezen kivitelezhető, de nincs összhangban a Ptk. és a számviteli törvény előírásaival sem, és elbizonytalanítja a vállalkozókat.

Az ÉVOSZ elnöke megjegyezte, ugyan az új Kbt. készítésénél a szövetség véleményét kikérték és a javaslataik bele is kerültek az előterjesztésbe, a problémásnak ítélt részeket azonban a jogszabályalkotás, illetve a parlamenti vita során foglalták a szövegbe.

Forrás: Napi.hu