Újabb könnyítést kaptak a közbeszerzéseken induló vállalkozások

Újabb könnyítést kaptak a közbeszerzéseken induló vállalkozások

Könnyebben kerülhetnek be a minősített ajánlattevői jegyzékbe a közbeszerzési eljárásokon indulni kívánó kis- és középvállalkozások, miután a jogalkotó áprilisban díjmentessé tette a minősítés megszerzését az érintettek számára. A vállalkozások folyamatosan keresik azokat az új lehetőségeket, amelyek megkönnyítik számukra a közbeszerzési eljárásokon való indulást. Ezt támasztja alá, hogy a piacon újonnan megjelenő közbeszerzési garanciakonstrukciók iránti érdeklődés fokozódott az elmúlt időszakban.

Adminisztratív könnyítések és új pénzügyi konstrukciók segítik a közbeszerzési kiírásokon induló magyarországi kis- és középvállalkozásokat. Az egyik legfontosabb újdonság, hogy az ajánlattevői minősítés megszerzése, illetve évente esedékes megújítása ingyenessé vált, ami elsősorban azon vállalkozásoknak jelent könnyítést, amelyek évente több kiírásban is részt kívánnak venni. A minősített ajánlattevői jegyzékben szereplő vállalkozások egyszerűbben és költséghatékonyabban vehetnek részt közbeszerzési eljárásokban. Ez azt jelenti, hogy a bejegyzéskor, majd évente csupán egy alkalommal kell igazolniuk alkalmasságukat (gazdasági-, pénzügyi és műszaki-, szakmai alkalmasság) illetve azt, hogy nem állnak a kizáró okok hatálya alatt.

Az Európai Unió is az egyszerűsítés elvét követi a közbeszerzési folyamatok szabályozása terén, ennek valamennyi európai tagországra kiterjesztett formája az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD), amelynek köszönhetően az uniós közbeszerzési eljárásokban induló vállalkozások mentesülnek a korábban megkövetelt, különféle formanyomtatványok beküldésétől. A határokon átnyúló közbeszerzési eljárások lebonyolításának egyszerűsítését segíti továbbá, hogy az új Kbt. szerint 2018 októberétől az ESPD kizárólag elektronikus formában lesz elérhető.

A Közbeszerzési törvény legutóbbi módosításai alapvetően a kkv-knak kedveznek, az adminisztrációs könnyítések mellett a számos közbeszerzési eljárásban megkövetelt közbeszerzési garancia terén is több lehetőséget nyitott a vállalkozások számára, ugyanis a módosításnak köszönhetően már olyan garanciakonstrukció is elérhető a piacon, amelyet a kkv-k fedezet nélkül vehetnek igénybe, ezzel a mindennapi működéshez nélkülözhetetlen forrásokat szabadíthatnak fel. A lehetőség nemcsak a közbeszerzési garanciát először igénylők, de a meglévő garanciájukat kedvezőbb feltételrendszer és garanciadíj mellett igénybe vehető konstrukciókra lecserélni kívánó ajánlattevők számára is adott.

A Start Garancia Zrt. is azt tapasztalja, hogy a vállalkozások folyamatosan keresik azokat az új lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően kisebb pénzügyi terhek mellett indulhatnak közbeszerzési eljárásokon. Az elmúlt időszakban fokozódott a Kbt. módosításainak köszönhetően megjelent új garancialehetőség iránti érdeklődés, ami azért sem meglepő, mert korábban a piacon nem volt elérhető fedezet nélkül igénybe vehető garanciakonstrukció. Ezáltal számos olyan cég előtt nyílt meg a lehetőség a közbeszerzési eljárásokon való indulásra, amelyek nem tudnak megfelelni a fedezeti kötelezettségeknek.