Újítások az uniós pályázatok online felületén

ÚJÍTÁSOK AZ UNIÓS PÁLYÁZATOK ONLINE FELÜLETÉN

A novemberben életbe lépett közbeszerzési törvény a 25 millió forint feletti európai uniós forrásból megvalósuló pályázatok esetén is közbeszerzési kötelezettséget ír elő. Az uniós pályázati oldalon egy egyelőre még nem működő, de fejlesztés alatt álló funkció vált elérhetővé E-beszerzés néven.

A novemberben életbe lépett közbeszerzési törvény a 25 millió forint feletti európai uniós forrásból megvalósuló pályázatok esetén is közbeszerzési kötelezettséget ír elő. Az uniós pályázati oldalon egy egyelőre még nem működő, de fejlesztés alatt álló funkció  vált elérhetővé  E-beszerzés néven. Ez lehet az első fontos lépés a közbeszerzési rendszer  2018-ra tervezett teljes elektronizálásának.

Az NGM helyettes államtitkára, Karsai Tamás jelentette be, hogy az online felületen hamarosan elérhetőek lesznek az árajánlatkérések. A minden bizonnyal az  E-beszerzés funkción keresztül megvalósuló közzétételi kötelezettség  egyelőre azoknak fog szólni, akik 25 millió forintos közbeszerzési értékhatár alatt valósítják meg beruházásaikat. Karsai Tamás külön kiemelte, hogy a közbeszerzéseknél az ajánlatok nyílvánosságra hozatala növeli a támogatások transzparenciáját, és megkönnyíti az irányító hatóság árellenőrzési feladatát.

Az online felület nagy valószínűséggel a cseh és lengyel tapasztalatokra építene, ám ezen minták során a hivatalos honlapokon „csak” az árajánlatokat teszik közzé, és nem kötik össze a kkv-k széles rétegét érintő közbeszerzési kötelezettséggel. Emellett az NGM is további, egyelőre nem részletezett javaslatokkal élt az árajánlatok nyilvánosságra hozatala kapcsán. Ezek alapján akár még az is elképzelhető, hogy változni fog a magyarországi közbeszerzési szabályozás, ennek módja viszont egyelőre nem világos. Kérdés továbbá, hogy az adatfeltöltési kötelezettség csak a nyertes pályázókra vonatkozna, vagy már a támogatási kérelmet benyújtó pályázókra is. Ez utóbbira azért van esély, mert a 2014-2020-as uniós ciklusban már a támogatási kérelmek benyújtásának is előfeltétele a begyűjtött 3 árajánlat, amelyeket az elektronikus felületen (EPTK) keresztül kell csatolni. A részletek minden bizonnyal hamarosan világosabbá válnak.

Forrás: Portfolio.hu