Magunkról (angol)

A Start Garancia Zrt.-ről

A 2006-ban alapított Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. mint garanciaszervezet célja, hogy pénzügyi termékeivel elősegítse a hazai kis- és középvállalatok hozzájutását fejlesztési célú tőkéhez, vissza nem térítendő támogatásokhoz, hitelhez, továbbá elősegítse a hazai KKV-k sikeres részvételét közbeszerzési eljárásokban.

A Start Garancia Zrt. az elmúlt években több, a hazai piacon egyedülálló garanciaterméket fejlesztett ki és vezetett be a piacra, köztük a:

  • Közbeszerzési garanciát;
  • Pályázati garanciát;
  • Munkahelyteremtő beruházási garanciát;
  • Befektetési tőkegaranciát;
  • Innovációs és K+F garanciát;
  • Bérleti kauciós garanciát és
  • Hitelgaranciát.

A Start Zrt. garanciatermékeinek más megoldásokkal szembeni előnye, hogy a garanciavállaláshoz a társaság nem igényel ügyfeleitől eszközfedezetet, ezáltal bővíti azok pénzügyi mozgásterét.

Eddigi működése során a társaság összesen 25 milliárd forint értékben biztosított garanciát mintegy 500 vállalkozás számára.

A Start Zrt. garanciavállalását a bankgaranciával és óvadékkal egyenértékű biztosítékként fogadták el többek között az alábbi állami és önkormányzati szervek, valamint állami fenntartású intézmények:

Miniszterelnökség
Nemzetgazdasági Minisztérium
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Országos Mentőszolgálat
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház
Marcali Kistérségi Többcélú Társulás
KIVING Ingatlangazdálkodó és Beruházásszervező Kft.

 

A Start Garancia Zrt. tulajdonosa 51 százalékban a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, 49 százalékban pedig az MFB Invest Zrt., az MFB Bankcsoport tagja. A társaság a Magyar Nemzeti Bank mint pénzügyi felügyelet ellenőrzése alatt folytatja tevékenységét. A társaság könyvvizsgálója a KPMG.

A Start Zrt. által vállalt garanciák és kezességvállalások pénzügyi forrását a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) kezelésében álló Start Garancia Alap jelenti, amely az MVA-val kötött megállapodás alapján kizárólag a Start Zrt. által kibocsátott garanciák, kezességvállalások fedezeteként szolgál.

Cégvezetés, munkatársak

Zoltán Csaba, vezérigazgató

csaba.zoltan@startgarancia.hu

2006. május 10. óta a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója. 2004 végétől 2006 májusáig a Zoltán & Társa Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető partnere. 2004. februártól szeptemberig a Pannonplast Műanyagipari Rt. elnök-vezérigazgatójaként irányította a társaság reorganizációs programját. 1991-től 2003-ig a 125 millió USA dollár tőkéjű The First Hungary Fund Ltd. kockázati tőkealap alapkezelőjénél, a Róna & Társai Rt.-nél dolgozott, 1994-től mint befektetési igazgató.

1987-ben szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem külgazdasági szakán.

Varga Erika, üzletág-igazgató, közbeszerzési és pályázati garancia üzletág

erika.varga@startgarancia.hu

2012 januárjától vezeti a Start Zrt. közbeszerzési és pályázati garancia üzletágát. 2007-től 2012-ig az UniCredit Bank Hungary Zrt.-nél kisvállalati tanácsadóként dolgozott. 2005 és 2006 között a Forró és Vidéke Takarékszövetkezetnél hitelügyi előadó volt.

Gazdasági mérnökként diplomázott 2003-ban, a Károly Róbert Főiskola pénzügyi szakirányán, majd 2008-ban mérlegképes könyvelői képesítést szerzett.

Bencze Margit, termék- és portfóliómenedzser, közbeszerzési és pályázati garancia üzletág

margit.bencze@startgarancia.hu

2006 szeptembere óta a Start Zrt. munkatársa. 1997 és 2006 között az AGIP Hungária Zrt-nél HR asszisztensként dolgozott.

A Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett diplomát 2005-ben. A BGE Pénzügy és Számviteli Kar pénzügy szakirányán 2015-ben fejezte be tanulmányait.

Hegyi Hunor, üzletág-igazgató, tőkegarancia üzletág

hunor.hegyi@startgarancia.hu

2011 májusától a Start Zrt. munkatársa, a tőke-, hitel-, kaució-, valamint innovációs és K+F garancia területekért felelős üzletág igazgatója. 2009-től 2011-ig a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány program igazgatójaként irányította a szervezet pályázati programjait. Karrierjét 2007-ben az Alpha Bank Romániánál kezdte vállalati hitelelemzőként.

2006-ban szerzett közgazdász diplomát a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának székelyudvarhelyi kihelyezett tagozatán. 2014-ben fejezte be tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MBA képzésén.

Lehoczky Csilla, titkárságvezető, vezérigazgatói személyi asszisztens

csilla.lehoczky@startgarancia.hu

Telefon: 371- 0745/830

Pelle Melinda, titkársági asszisztens

melinda.pelle@startgarancia.hu

Telefon: 371-0745/828

Igazgatóság

A Start Zrt. legfőbb ügyvezető testülete az Igazgatóság, amely a társaság átfogó stratégiai irányítását végzi, az általa kialakított szabályzatok és az operatív munkaszervezet segítségével. Az Igazgatóság öt tagból áll:

Dr. Csuhaj V. Imre, az Igazgatóság elnöke
Dr. Antal Gergely, az Igazgatóság tagja
Nagy Gábor, az Igazgatóság Tagja
Lehoczki Gábor, az Igazgatóság tagja
Zoltán Csaba, vezérigazgató, az Igazgatóság tagja

Felügyelő Bizottság

A Start Zrt. működése feletti, a vonatkozó jogszabályokban rögzített felügyeleti jogkört háromfős Felügyelő Bizottság látja el, amelynek tagjai:

Pulai Miklós, a Felügyelő Bizottság elnöke
dr. Mészáros Norbert, a Felügyelő Bizottság tagja
Fazakas Zsófia, a Felügyelő Bizottság tagja

Cégadatok

Cégnév: Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely: 1037 Budapest, Szépvölgyi 135.

Telefon: 371-0745

Fax: 371-0746

E-mail: info@startgarancia.hu

Cégjegyzékszám: 01-10-045508

MNB engedély száma: E-I-P-75/2006

Jegyzett tőke: 50.000.000 Ft

Főtevékenység: 6619’08 Egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység (amely megfelel a Hpt. 3 § (1) bek. f. alpontja szerinti “Kezesség és bankgarancia vállalása, valamint egyéb bankári kötelezettségvállalása” tevékenységnek)

Start Garancia Alap értéke: 9.317  millió forint  (2016. március 31.)