Támogatási előleg a Start kezességvállalásával

A Vidékfejlesztési Program keretében elnyert vissza nem térítendő beruházási támogatás 50%-a előlegként lehívható, amennyiben a támogatott annak visszafizetésére az előírt biztosítékot rendelkezésre bocsátja. A biztosíték lehet bankgarancia vagy a Start Garancia Zrt. pályázati kezességvállalása, melynek feltételeiről Zoltán Csabát, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.
Tovább

Bizalomra alapozott garanciavállalás

A Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. két év híján másfél évtizede van jelen a hazai pénzpiacon. Két éve indította új garanciatermékét, mely megkönnyíti az agrárszektor szereplői számára, hogy elnyert beruházási támogatásaik előlegét le tudják hívni. A 2006-ban alapított Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek garanciaszervezetként az a célja, hogy pénzügyi termékeivel elősegítse a hazai kis-, és középvállalatok hozzájutását fejlesztési célú tőkéhez, vissza nem térítendő támogatásokhoz, továbbá elősegítse a hazai KKV-k sikeres részvételét a közbeszerzési eljárásokban.
Tovább

2019-2020-ban gyorsulás szükséges a Vidékfejlesztési Program megvalósításában

2018 elején minden agrárszakember arra számított, hogy az év folyamán felpörög a Vidékfejlesztési Program kiírásai keretében megítélt vissza nem térítendő támogatások felhasználása, azaz felgyorsul a támogatott projektek megvalósítása.
Tovább

Végre felpörögtek az agrárberuházások!

A Start Garancia Zrt. belépésével 2017 augusztusától bővült azon szervezetek száma, amelyek garanciát nyújthatnak a támogatási előlegek megszerzéséhez a Vidékfejlesztési Program forrásaira pályázók körében. A pályázatok többségéről 2018 első felében döntöttek, így az agrárvállalkozások ekkor kezdték el nagyobb számban igényelni a Start garanciáját. Többek között erről kérdeztük Zoltán Csabát, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatóját.
Tovább

Jelzálog nélkül is pénzhez juthatnak a vállalkozások

Számos kis-és középvállalkozás szeretné a forgalmát jelentősen megnövelni, ám komoly feltételeket kell teljesíteniük ahhoz, hogy versenybe szállhassanak. Az egyik legnagyobb akadály számukra a tíz, százmilliós garancia előteremtése. Ebben segíthetnek azok a garanciaprogramok, amelyeket a Start Garancia Zrt. kínál. Minderről Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott a hirado.hu-nak.
Tovább

Dübörög az építőipar. De meddig?

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett iparági statisztikák szerint 2018 áprilisában kétszámjegyű emelkedést mutatott az építőipari termelés. Ugyanakkor a Gazdaságkutató Intézet a növekedés lassulására hívja fel a figyelmet.
Tovább

Az agrárfejlesztési beruházási támogatások 62%-ának már megvannak a nyertesei

A Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, a Miniszterelnökség az agrárvállalkozások számára 11 beruházási támogatási pályázatot írt ki, 330 milliárd forint keretösszeggel. A pályázatok a mezőgazdaság és állattenyésztés szinte minden szegmensét lefedik, az állattartó telepek korszerűsítésétől és építésétől kezdve a kertészeteken át a feldolgozóiparig. Az egyes pályázatok keretösszegei az adott ágazat méretéhez és beruházási szükségleteihez igazodva eltérőek. Míg a juhtelepek beruházásaira mindössze 4 milliárd forint a keret, addig a feldolgozóipar (mezőgazdasági termékek értéknövelése) 151 milliárd forinthoz juthat. Ugyancsak jelentősen eltér az egyes pályázatok között az egy projektre jutó átlagos támogatási összeg is.
Tovább

Vidékfejlesztési pályázatok: garancia kell a támogatási előlegekhez

A Start Garancia Zrt. belépésével 2017 augusztusától bővült azon garanciaszervezetek száma, amelyek pályázati garanciát nyújthatnak a támogatási előlegek megszerzéséhez Vidékfejlesztési Program (VP) pályázatain nyertes agrárvállalkozások számára. A Start Garancia Zrt. garanciáját az őstermelőktől kezdve a részvénytársaságokig bárki igénybe veheti, ráadásul fedezet nélkül. 2018-tól várhatóan felpörög a pályázati garanciát igénylő agrárvállalkozások száma, mivel felgyorsult a támogatási döntések meghozatala a VP-ben. Többek között erről, valamint a cég által kínált lehetőségekről, illetve azok részleteiről beszélgettünk Zoltán Csabával, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatójával.
Tovább

A pénzügyi szektorban is érzékelhető a vidékfejlesztési beruházások felpörgése

A pénzügyi szektor egyre több szereplője nyilatkozik úgy, hogy felpörögni látszanak az uniós támogatással megvalósuló vidékfejlesztési beruházások. A bankok, takarékszövetkezetek és a Start Garancia Zrt. is azt tapasztalja, hogy az agárvállalkozások körében nő az érdeklődés a különféle pénzügyi termékek, főként a beruházási hitelek és garanciák iránt, ami egyértelműen az uniós finanszírozású projektek megvalósításának indulásával magyarázható.
Tovább

A vidékfejlesztési projektek megvalósításának gyakorlati kérdései a módosítások tükrében

A Miniszterelnökség tájékoztatót adott ki a Vidékfejlesztési Program keretében társfinanszírozott projektek megvalósításával kapcsolatban felmerült gyakorlati kérdésekről, módosításokról. A dokumentum iránymutatást tartalmaz többek közt a mérföldkövek módosításával, a változások bejelentésével, a közbeszerzéssel, a támogatási előleggel és a kötelezettségátadással kapcsolatosan.
Tovább