Adventi élelmiszer adománygyűjtésben segédkeztek a Start munkatársai

A Start Zrt. munkatársai az elmúlt évekhez hasonlóan 2017 adventi időszakában is részt vettek a Gondviselés Segélyszervezet által szervezett tartós élelmiszer adománygyűjtésben. A Gondviselés Segélyszervezet a Magyar Unitárius Egyház szociális és karitatív tevékenységet végző segélyszervezete.
Tovább

Agrárkonferencia a portfolio.hu szervezésében

November 30-án és december 1-jén kétnapos agrárkonferenciát szervezett a portfolio.hu, ahol a szakma értékelte a most záruló évet és előretekintett a 2018-as évre. A konferencián nagy hangsúlyt kapott az uniós agrártámogatások kérdése, azon belül is különösen a beruházások támogatását célzó programok értékelése és a projektek finanszírozása. A konferencián elhangzottakról tapasztalataink és a portfolio.hu tudósításai alapján adunk egy rövid összefoglalót.  
Tovább

Háromszázmilliárd forintot kapnak az agrárvállalkozások – fejlesztésre költhetik a pénzt

Összesen 300 milliárd forintra pályázhattak a mezőgazdasági kisvállalkozók és őstermelők – például korszerűbb sertéstelep, gombaház építésére, vagy esetleg húsfeldolgozó berendezésre, esetleg hűtőházra – egyszóval fejlesztésre. A cél az, hogy a mezőgazdaságból élő kis- és közepes vállalkozásokat megerősítsék. Az uniós pályázatok eredményeit augusztus óta folyamatosan hozzák nyilvánosságra. Jövő év elejére minden pályázó megtudja, hogy kap-e pénzt a saját cége fejlesztésére. Zoltán Csabával, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatójával arról beszélgettünk, hogy hogyan lehetett pályázni, mennyire nehéz a cégeknek az önerőt biztosítani és fedezetet nyújtani a bankhitelekre, és mennyire növelheti a GDP-t vagy akár a mezőgazdasági foglalkoztatást ez a több százmilliárdos mezőgazdasági fejlesztés.
Tovább

Kik nyertek támogatást a Vidékfejlesztési Program feldolgozóipari pályázatán?

A Vidékfejlesztési Program „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” tárgyú kiíráskeretében eddig összesen 231 pályázó nyert el támogatást, mintegy 40 milliárd forint értékben. A pályázati felhívás könnyen teljesíthető feltételeket írt elő, ezáltal széles körben adott lehetőséget a pályázni kívánó vállalkozásoknak. Főbb kizáró feltételt csak a megfogalmazott célokkal nem összhangban álló projektterv, valamint a „nehéz helyzetben lévő vállalkozás” minősítés jelentett. A Start Zrt. a nyertes pályázók közül 100 társas vállalkozást vizsgált meg azok 2015. évi pénzügyi adatai alapján.
Tovább

Kockázati-tőke iránytű 2018-ra – Honnan szerezhetünk kockázati tőkét 2018-ban?

2018-ban is az állami kockázati tőke marad a piac meghatározó szereplője. Röviden összefoglaljuk, hogy hol és milyen feltételekkel juthatnak tőkeforráshoz a hazai vállalkozások, különösen a korai életfázisban lévő, innovatív vállalkozások, start-upok. A forrásbőséget jól jellemzi, hogy összesen mintegy 186 milliárd forint tőke vár befektetésre.
Tovább

Értékben nőttek, darabszámban csökkentek a közbeszerzések 2016-ban

A Közbeszerzési Hatóság Elnöke a közelmúltban tette közzé a 2016. évi tájékoztatóját, amely az elmúlt év egészére vonatkozóan összegzi a közbeszerzésekhez kapcsolódó adatokat. A tájékoztatóból kiderült, hogy a közbeszerzések darabszáma csökkenést mutat, ugyanakkor az értéket tekintve némi növekedés tapasztalható.
Tovább

A Start pályázati garanciával nyit az agrárvállalkozások felé

A Vidékfejlesztési Program pályázatain vissza nem térítendő uniós támogatást elnyert vállalkozások immár a Start Garancia Zrt. előleg visszafizetési pályázati garanciájával is hozzájuthatnak a támogatási előleghez. A Miniszterelnökség, mint a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, a Start Garancia Zrt-t is elfogadott garanciaszervezetté nyilvánította, mellyel megnyílt a lehetősége annak, hogy az agrárvállalkozások is igénybe vegyék a Start pályázati garanciáját.
Tovább

Fél év alatt kétszeresére nőtt a Start közbeszerzési garancia állománya

Látványosan nőtt a Start Zrt. tavaly bevezetett új garanciaterméke, a közbeszerzési garancia iránti érdeklődés. 2016 végéhez viszonyítva megduplázódott a szerződésállomány és megközelíti az 1 milliárd forintot.
Tovább

A következő egy hónapban születik döntés az agrár- és vidékfejlesztési pályázatokról

Amint arról előző hírlevelünkben már beszámoltunk, az agrárszakma türelmetlenül várja, hogy megszülessenek a döntések a már 2016-ban, többek között élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházások támogatására kiírt vissza nem térítendő uniós agrár- és vidékfejlesztési pályázatokról. A Miniszterelnökség a napokban tette közzé a pályázati döntések menetrendjét, mely szerint a beruházási pályázatok szinte mindegyikéről döntés születik a következő egy hónapban, a többiről pedig ebben az évben.
Tovább

Nyáron jön az agrár- és vidékfejlesztési támogatás dömping

Az agrárszakmából származó hírek szerint nyáron születik döntés több százmilliárd forint értékű vidék- és agrárfejlesztési támogatásról. A már 2016-ban, többek között élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházások támogatására kiírt pályázatok esetében 50%-os előleg igénylehető, biztosíték ellenében. A Start Garancia Zrt. megkezdte az egyeztetéseket a Vidékfejlesztési Programok lebonyolításáért felelős hatóságokkal a Start agrárfejlesztési pályázati garanciájának biztosítékként történő elfogadásáról.
Tovább