Az uniós pályázati források gyors kihelyezése a közbeszerzéseket is felpörgeti

A 2014-2020-as programozási időszak gazdaságfejlesztésre szánt uniós pályázati forrásainak 75 százaléka válik elérhetővé még 2016-ban, a teljes keretet pedig a tervek szerint legkésőbb 2017 második feléig hirdetik meg. Az uniós támogatási dömping a közbeszerzéseket is felpörgeti, miután az új Kbt. kötelezővé tette a közbeszereztetést a 25 millió forintos érték feletti egyedi beszerzések esetén. Bár a vissza nem térítendő támogatások esetében a kiírók már nem követelnek meg biztosítékot, számos, közbeszerzést kiíró vállalkozás kér az ajánlattevőktől teljesítési vagy jól teljesítési garanciát a források megfelelő felhasználásának biztosítékául – hívja fel a figyelmet a Start Garancia Zrt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még idén elérhetővé tenné a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2020-ig elérhető, 2700 milliárd forintos keretének 75 százalékát, a teljes keretet pedig még 2018 előtt meghirdetnék a vállalkozásfejlesztésre külső forrást igénylő cégek számára. Mivel 2020 után a GINOP-hoz hasonló konstrukcióban nem írnak ki újabb vissza nem térítendő forrásokat, a pályázó vállalkozásoknak, szervezeteknek kevesebb mint két évük van arra, hogy megvalósítsák beruházásaikat.

2014 óta csaknem 1000 milliárd forint értékben már közel 50 felhívást írtak ki a GINOP keretében, ez év végéig mind a támogatások értéke, mind a kiírások száma mintegy megduplázódik. A 2700 milliárd forintos GINOP-pal együtt többek között az önkormányzatokat, állami vállalatokat, közintézményeket vagy civil szervezeteket megcélzó pályázatok összértéke megközelíti a 12 ezer milliárd forintot.

A tavaly november óta hatályos új közbeszerzési törvény értelmében az állami és uniós támogatásból megvalósuló beruházások megvalósítása esetén a magáncégek számára jelentős szigorítások léptek életbe. Az egyébként közbeszerzésre nem köteles vállalkozásoknak a megcélzott pályázatok kiválasztásánál érdemes észben tartaniuk, hogy amennyiben egy adott beszerzéshez 25 millió forint feletti értékű állami vagy uniós pályázaton nyernek építési beruházásuk, árubeszerzésük vagy szolgáltatás megrendelése kapcsán kötelezővé válik a közbeszereztetés.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a közbeszerzést nem a teljes projektre egyben, hanem a projektelemekre külön-külön kell kiírni. Tehát ha egy vállalkozás a pályázatból megvalósuló beruházás keretében gépet szerez be, de ingatlan beruházás és IT fejlesztés is része a projektnek, akkor azokat szét kell bontani és külön-külön kell elérni a 25 millió forintos támogatási összeget ahhoz, hogy közbeszerzést kelljen kiírni. Emellett nem minden GINOP pályázat kapcsán kell közbeszerzéssel kalkulálni, mert – egyebek mellett – a K+F támogatásra, vagy munkahelyteremtésre kiírt pályázatok mentesek a közbeszerzési eljárás lefolytatása alól.

„Korábban az állami vagy uniós pályázati forrásból megvalósuló beruházások esetében a pályázatot kiíró közreműködő szervezetek biztosítékadási kötelezettséget írtak elő a támogatást elnyert vállalkozások számára. A támogatott beruházások 25 millió forintos közbeszereztetési értékhatárának bevezetésével viszont újra szükség lesz biztosíték nyújtására a közbeszerzést elnyert vállalkozások számára, amennyiben ezt a közbeszerzés kiírója feltételként szabja, teljesítési vagy jóteljesítési biztosíték formájában. A feltételek gyakorlati teljesítését megkönnyíti, hogy az új Kbt. kibővítette a garancianyújtó szervezetek körét. Ennek köszönhetően már olyan garanciakonstrukció is elérhető a piacon, amelyet a kkv-k fedezet nélkül vehetnek igénybe, ezzel a mindennapi működéshez nélkülözhetetlen forrásokat szabadíthatnak fel” – hangsúlyozta Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: „Mivel a közbeszerzési garanciára esetenként már az ajánlattétel időpontjában szükség van, biztonságos megoldást jelent, ha a vállalkozások már ekkor megfelelő garanciakerettel rendelkeznek. Ennek birtokában az előminősített vállalkozás gyorsan és kockázatmentesen tudja teljesíteni az ajánlatkérő által meghatározott biztosítéki követelményeket.”