Dübörög az építőipar. De meddig?

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett iparági statisztikák szerint 2018 áprilisában kétszámjegyű emelkedést mutatott az építőipari termelés. Ugyanakkor a Gazdaságkutató Intézet a növekedés lassulására hívja fel a figyelmet.

A termelés volumenének alakulása

A KSH közleménye szerint 2018 áprilisában az építőipari termelés volumene 14,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 7,0%-kal, az egyéb építményeké 24,9%-kal.

Az épületeknél az ipari épületek, az egyéb építményeknél az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést. Döntően ez utóbbi építményfőcsoporthoz tartoznak az állami beruházások, melyeket alapvetően az uniós támogatással megvalósuló projektek jelentik.

Az adatokból jól látható, hogy a kiemelkedő építőipari konjunktúrát az állami és elsősorban uniós forrásból finanszírozott beruházások fűtik. Az uniós projektek 2020-2021-ben kifutnak. A 2021 és 2027 között uniós költségvetésről jelenleg folynak a politikai viták. A megállapodást és a költségvetés jövőbeli méretét és struktúráját kedvezőtlenül befolyásolja a BREXIT, illetve a brit befizetések kiesése. Még abban az esetben is várható egy jelentős visszaesés az állami beruházásokban 2020 után, ha az uniós források volumene nem csökken a 2014-2020-as időszakhoz viszonyítva. A költségvetési ciklusok közötti váltás eddig sem ment gördülékenyen, hiszen az új projektek előkészítése, elindítása (tervezés, közbeszerzés) mindig később fejeződött be, mint ahogy az uniós pénzcsapok megnyíltak.

Szerződésállomány alakulása

2018. április végén az építőipar szerződésállománya 1.806.225 millió forintot tett ki

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 79,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 3,8, az egyéb építményeké 115,6%-kal magasabb volt, mint egy évvel azelőtt. A szerződésállomány magas szintje azt látszik alátámasztani, hogy az építőipar lendülete ebben az évben és 2019-ben is biztosan fennmarad.

A megbízható hosszabb távú előrejelzések készítését nehezíti, hogy a Közbeszerzési Hatóság közel fél évvel a tavalyi év végét követően sem tette közzé jelentését a 2017. évi közbeszerzésekről.

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) májusi, rövid távú előrejelzése szerint az építőipari várakozások kedvezőek, a szerződésállomány magas, de az újonnan kötött szerződések volumene már csak stagnál.  A kutatóintézet szerint az építési konjunktúra folytatódik, de a termelés dinamikája a tavalyi rendkívül magas, 30%-os növekedés eredményeként kialakult bázishoz viszonyítva idén 10% körülire csökken, ami még mindig rendkívül kedvező adat a magas bázisérték tükrében.

A GKI napokban közzétett egy másik jelentése szerint az építőipari bizalmi index újabb történelmi csúcsot döntött.

A KSH és a GKI jelentései megerősítik, hogy az építőipar dübörög, a bizalmi index csúcsokat dönt, az iparág optimista a jövőt illetően. Egyelőre, legalább is a következő másfél évre, nem látszanak a visszaesés jelei.