A pénzügyi szektorban is érzékelhető a vidékfejlesztési beruházások felpörgése

A pénzügyi szektor egyre több szereplője nyilatkozik úgy, hogy felpörögni látszanak az uniós támogatással megvalósuló vidékfejlesztési beruházások. A bankok, takarékszövetkezetek és a Start Garancia Zrt. is azt tapasztalja, hogy az agárvállalkozások körében nő az érdeklődés a különféle pénzügyi termékek, főként a beruházási hitelek és garanciák iránt, ami egyértelműen az uniós finanszírozású projektek megvalósításának indulásával magyarázható.

Szakértői vélemények szerint 2018 az agrárberuházások finanszírozásának kiemelkedő éve lesz. A 2013 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklus Vidékfejlesztési Programja 2015-ben került elfogadásra, a pályázatok kiírása pedig 2016-ban történt meg. Az első támogatási döntések 2017 második felében születettek meg, ezért a támogatást elnyert vállalkozások 2018-ban juthatnak hozzá a megítélt pénzösszeghez. A vállalkozások a projekt megkezdéséhez a támogatás 50%-ának megfelelő előleget igényelhetnek, amennyiben rendelkeznek ugyanekkora összegű biztosítékkal, bankgaranciával vagy garanciaszervezet, többek között a Start Zrt., pályázati kezességvállalásával. A pályázaton elnyert forrást az önerő mellett bankhitellel egészítik ki a vállalkozások.

A Takarék Csoport az agrarszektor.hu-n arról tájékoztatott, hogy az év első két és fél hónapjában már több mint száz mezőgazdasági vállalkozás összesen 10 milliárd forint nagyságú beruházási hiteligényt nyújtott be és további 10 milliárd forintot meghaladó összegre vonatkozóan finanszírozási tárgyalások folynak a Takarék Csoport és az agrárvállalkozások között. A hitelt igénylők mintegy 40 százaléka állattartó telepek korszerűsítéséhez kér hitelt, akiknek a Takarék Csoport közel 5 milliárd forint ajánlatot adott ki, míg a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez (feldolgozóipari beruházásokhoz) csaknem 1 milliárdnyit.

A Takarék Csoportnál az igénylők 90 százaléka egyéni gazdálkodó – egyéni vállalkozó vagy őstermelő –, a többi gazdasági társaság. A hitelkérelmek fele a Dél-Alföldön és az Északnyugat-Dunántúlon működő takarékszövetkezetekhez futott be. Az egy vállalkozás által igényelt hitelösszegek között nagy a szórás. Volt, aki néhány millió forintot kért kertészeti gépek beszerzésére, míg akadt olyan vállalkozás, amely több százmillió forintból modernizálná állattartó telepét. Az egyéni gazdálkodók átlagos finanszírozási szükséglete körülbelül 80 millió, a gazdasági társaságoké pedig 310 millió forint.

A Start Garancia Zrt-nél a társaság pályázati garanciája iránti igények már a tavalyi év utolsó két hónapjában is jelentős növekedést mutattak. A Start Zrt. 2018. február végéig 38 vállalkozás összesen 3,3 milliárd forint értékű garanciaigénylését fogadta be, melyek az 50%-os előleg lehívásához szükséges garanciákra vonatkoztak. 2018. február végéig a társaság 400 millió forint értékű szerződést kötött, öt agrárvállalkozással.

Az igénylők elsősorban azért választják a Start Zrt-t, mert szemben a hitelintézetekkel, a garanciavállalás ellenében nem kér pénzügyi- vagy eszközfedezetet, miközben a garanciadíj akár 1% is lehet.

A Start Zrt. az igénylések és a szerződések értékének további és gyorsuló ütemű növekedését várja 2018-ban.