Támogatási előleg a Start kezességvállalásával

A Vidékfejlesztési Program keretében elnyert vissza nem térítendő beruházási támogatás 50%-a előlegként lehívható, amennyiben a támogatott annak visszafizetésére az előírt biztosítékot rendelkezésre bocsátja. A biztosíték lehet bankgarancia vagy a Start Garancia Zrt. pályázati kezességvállalása, melynek feltételeiről Zoltán Csabát, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Hogyan igényelhető a támogatási előleg?

Az előleget a Magyar Államkincstártól igényelhetik a támogatást elnyert agrárvállalkozások. Az igényléshez ugyanakkor csatolni kell az előleg összegére vonatkozó bankgaranciát vagy pénzügyi intézmény, mint a Start Zrt., kezességvállalását.

Milyen előnyei vannak a Start kezességvállalásának a bankgaranciával szemben? Miért érdemes Önöket választani?

A pénzintézetek, bankok és takarékszövetkezetek bankgaranciát csak fedezet ellenében vállalnak, ami sok vállalkozásnál nem áll rendelkezésre. A Start Garancia Zrt. azonban nem kér tárgyi vagy pénzügyi fedezetet ügyfeleitől kezességvállalása feltételeként. Ezáltal az adott vállalkozásnak nem kell megterhelnie vagyontárgyait, illetve azok tehermentesen további hitelek felvételére rendelkezésre állnak, így bővül a cég pénzügyi mozgástere.

A kezességvállalásért milyen mértékű díjat számítanak fel?

Kezességvállalásunk éves díja 1 és 3% között alakul, attól függően, hogy ügyfelünk milyen minősítést kap a Start Zrt. kockázatelemzése során. Társaságunk a minősítést az ügyfél múltbeli és aktuális pénzügyi teljesítményének értékelése alapján végzi.

Milyen értékben vállalnak kezességet?

Legalább 10 millió és legfeljebb 200 millió forint értékben tudunk kezességet vállalni.

A gazdálkodók, agrárvállalkozások hogyan juthatnak hozzá Start kezességvállalásához?

A pályázati kezességvállalás igénylése rendkívül egyszerű. Mindössze a Start Zrt. http://www.startgarancia.hu/garanciatermekeink/palyazati-garancia/honlapjáról letölthető adatlapot kell kitölteni, aláírni és a Starthoz beküldeni, melyhez a legutolsó lezárt pénzügyi év beszámolóját alátámasztó, valamint a legfrissebb főkönyvi kivonatot kell mellékelnie az igénylőnek.

Mennyi idő alatt kapják meg Önöktől a kezességvállalást az azt igénylők?

Ügyfeleink szerint gyorsabbak vagyunk, mint a bankok. Amennyiben az igénylő hiánytalanul benyújtja a szükséges dokumentumokat, 2-3 héten belül kiadjuk a kezesi nyilatkozatot.

 

NAKLAP – 2019. június