Végre felpörögtek az agrárberuházások!

A Start Garancia Zrt. belépésével 2017 augusztusától bővült azon szervezetek száma, amelyek garanciát nyújthatnak a támogatási előlegek megszerzéséhez a Vidékfejlesztési Program forrásaira pályázók körében. A pályázatok többségéről 2018 első felében döntöttek, így az agrárvállalkozások ekkor kezdték el nagyobb számban igényelni a Start garanciáját. Többek között erről kérdeztük Zoltán Csabát, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatóját.

A támogatási előleghez visszafizetési garanciára is szükség van

2017-től a Vidékfejlesztési Programban nyertes vállalkozások a Start Garancia Zrt. előleg-visszafizetési garanciájával is hozzájuthatnak a megítélt támogatás 50 százalékához. Mire van szüksége egy vállalkozásnak ahhoz, hogy igénybe vehesse ezt?

A 2014 és 2020 közötti időszakban megítélt vidékfejlesztési támogatások 50 százaléka előlegként igényelhető a Magyar Államkincstártól. Az előleg akkor folyósítható, ha a támogatott vállalkozás az Irányító Hatóság által elfogadott garanciaszervezettől készfizető kezességgel vagy pénzintézeti bankgaranciával rendelkezik. Biztosítékra az uniós szabályok miatt van szükség. A pénzintézetek, bankok és takarékszövetkezetek bankgaranciát csak fedezet ellenében vállalnak, ami sok vállalkozásnál nem áll rendelkezésre. A Start Garancia Zrt. azonban nem kér tárgyi vagy pénzügyi fedezetet ügyfeleitől a garancia kibocsátásának feltételeként.

A pályázati garancia igénylése rendkívül egyszerű. Mindössze a Start honlapjáról letölthető adatlapot kell kitölteni, aláírni és beküldeni, melyhez a legutolsó lezárt pénzügyi év beszámolóját alátámasztó, valamint a legfrissebb főkönyvi kivonatot kell mellékelnie az igénylőnek. Bár alapesetben fedezetre nincs szüksége a vállalkozásoknak ahhoz, hogy megkapják a garanciát, azonban, ha a cég minősítése nem ér el egy bizonyos szintet, akkor a Start Zrt. kezes bevonását kéri az ügyféltől. Döntően azokban az esetekben indokolt a kezes bevonása, amikor például egy vállalkozás eladósodott, gyenge a jövedelmezősége, kicsi a vagyona vagy a projekt összköltsége a vállalkozás méretéhez képest túlzottan magas.

Bárki igénybe veheti a cég pályázati garanciáját?

Gyakorlatilag az agrárvállalkozások teljes köre, vagyis az őstermelőktől a részvénytársaságokig mindenki. Az igénylés egyetlen korlátja, hogy a garancia értékének legalább 10 millió forintnak kell lennie, a vállalható garancia maximális értéke pedig 200 millió forint. Az eddig befogadott igénylések átlagértéke 50 millió forint körül alakult.

A Starttól garanciát igénylő vállalkozások tevékenységi köre is változatos képet mutat: a kertészeti ágazattól kezdve az állattartáson át a feldolgozóiparig sokféle célra kértek támogatást a vállalkozások. Az állattenyésztésen belül elsősorban a sertés-, a marha-, a baromfiszektor a legaktívabb a telepek bővítése, építése és korszerűsítése kapcsán.

Hogyan látja, mennyire pörgött fel a pályázat megvalósítási szakaszába lépők száma?

Társaságunk a Vidékfejlesztési Program pályázati kiírásain elnyert támogatásokhoz vállal előleg-visszafizetési garanciát. A pályázatok eredményének kihirdetése után a vállalkozások némi időeltolódással keresik meg a Startot garancia-igényléseikkel, aminek az az oka, hogy 40 millió forint feletti támogatásnál a nyerteseknek még egy több hónapig is eltartó közbeszerzési eljárást kell lebonyolítaniuk. A Vidékfejlesztési Program pályázatait 2016-ban írták ki, de a döntések nagy része csupán 2018-ban született meg.

A Start Garancia Zrt. működése nagymértékben függ attól, hogy a támogatásokról mikor születik döntés, illetve ha ez megtörtént, utána a vállalkozások milyen arányban valósítják meg a projektet. Előlegre ugyanis csak akkor van szükség, ha a vállalkozás valóban belevág a fejlesztésbe. Sokan döntenek azonban úgy, hogy végül nem valósítják meg a projektet, aminek nagyrészt az az oka, hogy a két évvel ezelőtt született tervek célszerűségét a vállalkozások egy része ma már másként ítéli meg.. Ennek ellenére a nyár végétől már háromszorosára nőtt a Startnál a garancia-igénylések száma. A befogadott igénylések értéke szeptember végére meghaladta a 8 milliárd forintot.

 

Agrárszektor Konferencia – 2018. november