Magunkról

A Start Garancia Zrt.-ről

A 2006-ban alapított Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. mint garanciaszervezet célja, hogy pénzügyi termékeivel elősegítse a hazai kis- és középvállalatok hozzájutását fejlesztési célú tőkéhez, vissza nem térítendő támogatásokhoz, hitelhez, továbbá elősegítse a hazai KKV-k sikeres részvételét közbeszerzési eljárásokban.

A Start Garancia Zrt. az elmúlt években több, a hazai piacon egyedülálló garanciaterméket fejlesztett ki és vezetett be a piacra, köztük a:

  • Közbeszerzési garanciát;
  • Pályázati garanciát;
  • Munkahelyteremtő beruházási garanciát;
  • Befektetési tőkegaranciát;
  • Innovációs és K+F garanciát;
  • Bérleti kauciós garanciát és
  • Hitelgaranciát.

A Start Zrt. garanciatermékeinek más megoldásokkal szembeni előnye, hogy a garanciavállaláshoz a társaság nem igényel ügyfeleitől eszközfedezetet, ezáltal bővíti azok pénzügyi mozgásterét.

Eddigi működése során a társaság összesen 25 milliárd forint értékben biztosított garanciát mintegy 500 vállalkozás számára.

A Start Zrt. garanciavállalását a bankgaranciával és óvadékkal egyenértékű biztosítékként fogadták el többek között az alábbi állami és önkormányzati szervek, valamint állami fenntartású intézmények:

Miniszterelnökség
Nemzetgazdasági Minisztérium
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság
NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
MÁV Zrt.
Országos Mentőszolgálat
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház
Marcali Kistérségi Többcélú Társulás
KIVING Ingatlangazdálkodó és Beruházásszervező Kft.
Budapesti Gazdasági Egyetem
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 

A Start Garancia Zrt. tulajdonosa 51 százalékban a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, 49 százalékban pedig az MFB Invest Zrt., az MFB Bankcsoport tagja. A társaság a Magyar Nemzeti Bank mint pénzügyi felügyelet ellenőrzése alatt folytatja tevékenységét. A társaság könyvvizsgálója a KPMG.

A Start Zrt. által vállalt garanciák és kezességvállalások pénzügyi forrását a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) kezelésében álló Start Garancia Alap jelenti, amely az MVA-val kötött megállapodás alapján kizárólag a Start Zrt. által kibocsátott garanciák, kezességvállalások fedezeteként szolgál.

Cégvezetés, munkatársak

Zoltán Csaba, vezérigazgató

csaba.zoltan(kukac)startgarancia.hu

2006. május 10. óta a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója. 2004 végétől 2006 májusáig a Zoltán & Társa Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető partnere. 2004. februártól szeptemberig a Pannonplast Műanyagipari Rt. elnök-vezérigazgatójaként irányította a társaság reorganizációs programját. 1991-től 2003-ig a 125 millió USA dollár tőkéjű The First Hungary Fund Ltd. kockázati tőkealap alapkezelőjénél, a Róna & Társai Rt.-nél dolgozott, 1994-től mint befektetési igazgató.

1987-ben szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem külgazdasági szakán.

Hegyi Hunor, vezérigazgató-helyettes, üzletág-igazgató

hunor.hegyi(kukac)startgarancia.hu

2011 májusától a Start Zrt. munkatársa, a tőke-, hitel-, kaució-, valamint innovációs és K+F garancia területekért felelős üzletág igazgatója. 2009-től 2011-ig a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány program igazgatójaként irányította a szervezet pályázati programjait. Karrierjét 2007-ben az Alpha Bank Romániánál kezdte vállalati hitelelemzőként.

2006-ban szerzett közgazdász diplomát a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának székelyudvarhelyi kihelyezett tagozatán. 2014-ben fejezte be tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MBA képzésén.

Bencze Margit, üzletág-igazgató, közbeszerzési és pályázati garancia üzletág

margit.bencze(kukac)startgarancia.hu

2006 szeptembere óta a Start Zrt. munkatársa.

2005-ben a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen bölcsészkarán végzett, majd a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügy és Számviteli Karán pénzügy szakirányon közgazdász diplomát és mérlegképes könyvelői képesítést szerzett.

Lehoczky Csilla, titkárságvezető, vezérigazgatói személyi asszisztens

Kovács Erika, titkársági asszisztens

erika.kovacs(kukac)startgarancia.hu

Telefon: 371-0745/828

Igazgatóság

A Start Zrt. legfőbb ügyvezető testülete az Igazgatóság, amely a társaság átfogó stratégiai irányítását végzi, az általa kialakított szabályzatok és az operatív munkaszervezet segítségével. Az Igazgatóság öt tagból áll:

Dr. Csuhaj V. Imre, az Igazgatóság elnöke
Dr. Antal Gergely, az Igazgatóság tagja
Bugár Csaba, az Igazgatóság Tagja
Garamvölgyi Balázs, az Igazgatóság tagja
Zoltán Csaba, vezérigazgató, az Igazgatóság tagja

Felügyelő Bizottság

A Start Zrt. működése feletti, a vonatkozó jogszabályokban rögzített felügyeleti jogkört háromfős Felügyelő Bizottság látja el, amelynek tagjai:

Pulai Miklós, a Felügyelő Bizottság elnöke
dr. Tercsi Erika, a Felügyelő Bizottság tagja
Garnai Mónika, a Felügyelő Bizottság tagja

Cégadatok

Cégnév: Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 135.

Telefon: 371-0745   Fax: 371-0746

E-mail: info(kukac)startgarancia.hu

Cégjegyzékszám: 01-10-045508

MNB engedély szám: E-I-P-75/2006

Jegyzett tőke: 50.000.000 Ft

Főtevékenység: 6619’08 Egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység (amely megfelel a Hpt. 3 § (1) bek. f. alpontja szerinti “Kezesség és bankgarancia vállalása, valamint egyéb bankári kötelezettségvállalása” tevékenységnek)